čtvrtek 23. dubna 2015

Průvodce po no poo metodách

Rozhodně se nechci pasovat do role nějakého odborníka na přírodní kosmetiku či znalce chemie a lidského těla, ale s no poo už jsem si něco prožila, dá se říct, že je to přeci jen nějaká doba, co to spolu táhneme, tak se chci s vámi podělit o několik postřehů a podnětů.
Také bych tímto ráda nasměrovala ty, co se k no poo rozhodnout, jsou na počátku a rádi by vyšli tím správným směrem.
Upozornění na začátek, nezačínejte no poo se sodou a octem a vlastně, raději nikdy sodu na vlasy nedávejte a proč?

Soda - Vlas má neutrální pH a v této hodnotě je ideální ho také udržovat. Jedlá soda je vysoce alkalická a její zásadní vliv na vlas je takový, že ho vysuší, poničí vlasové buňky a samotný vlas je pak lámavější a náchylnější k vypadnutí. Ani jablečný ocet, který je doporučován na konec jako oplach a je kyselý (vyrovná pH vlasu) už ale poničený vlas nezachrání. 

Jablečný ocet - Pokud si vlasy myjete jen vodou, možná se vám po umytí nebudou zdát úplně ideální. Většinou je na vinně voda, která v českých podmínkách není příliš ideální. Jablečný ocet je v tomto případně skvělým pomocníkem, protože má skvělé vyživující účinky nejen na vlasy. Dokáže vlasům dodat lesk, zklidnit je a odstranit případné parazity. Klidně ho tedy používejte místo svého komerčního kondicionéru (stačí smíchat v hrnku jablečný ocet a vlažnou vodu v poměru 1:5 - 1 díl octa a 4 díly vody).

Marocký jíl - pro mně zázračná hlína, která pomáhá nejen vlasům. Příprava směsi je velice jednoduchá (postup najdete zde http://nopooshop.cz/content/11-marocky-jil-pouziti-jako-sampon ). Marocký jíl dodá pokožce hlavy výživu. Výborně nahrazuje šampon, jelikož vlasy krásně umyje a dodá jim objem. Jelikož se jíl nanáší pouze k pokožce hlavy, dodá výživu od kořínků, tam kde je to potřeba. Lze ho smíchat s vodou (což je asi nejlepší varianta) nebo jablečným octem, případně aloe vera gelem. Po umytí doporučuji zase závěrečný oplach z jablečného octa, který můžete smýt, či ponechat na vlasech do uschnutí.

Bílý jíl - Rovněž se jedná o jíl. Používáme ho stejně jako marocký jíl. Bílý jíl je nejjemněší ze všech jílů a je vhodný zejména na suchou a citlivou pokožku. Pomáhá také vlasům s detoxikací.

Bentonitový jíl - Také velmi hojně využívaný jíl při no poo metodě. Stejně jako bílý jíl váže na sebe toxiny a pomůže vlasům od nečistot. Je vhodné ho míchat minimálně s jablečným octem, ještě lépe s aloe vera gelem. Pouze s vodou může být alkalický. Nezapomeňte rovněž na závěrečný oplach z jablečného octa.

Žitná chlebová mouka - Žitná mouka obsahuje řadu vitamínů a zejména vit. B, který je pro vlasy prospěšný. Používá se stejně jako marocký jíl. Rozmícháte řídkou směs, kterou následně nanesete na vlasy. Poté je vhodné opět doplnit oplachem z jablečného octa. Mouka vlasy odmašťuje.

Žloutek - Vaječný žloutek je další alternativou no poo. Jeho použití je jednoduché jako všechny ostatní metody no poo. Pouze žloutek rozmícháte s vodou a nanesete na vlasy. Spláchnete a je hotovo. Žloutek vlasy odmašťuje.

Voda - no a nakonec ta nejpřirozenější metoda, která však nefunguje u každého. Vlasy si můžete mýt pouze vodou. Případně na závěr doplnit oplachem z jablečného octa. Zde žádný postup neuvedu, protože jsme doposavad nenarazila na ten správný...

Berte prosím na vědomí, že každému sedne jiná no poo metoda. Je vhodné je vyzkoušet v delším časovém rozestupu a najít si tu svou nejoblíbenější, která vám a vašim vlasům bude vyhovovat.
Za mně je to rozhodně marocký jíl i pro jeho další široké využití.



3 komentáře:

  1. Prave jsem ctvrty tyden na no poo a asi jsem udelala chybu, kdyz jsem se nechala zlakat metodou soda+ocet. Posledni tyden sleduji, jak mi vlasy vypadavaji, a jsem z toho vazne nestastna. Doporucila byste mi nejakou SOS pomoc? Dekuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi pozdní odpověď, omlouvám se, nefungovalo mi upozornění na komentáře :/
      Je to přesně tím, jak píšeš. Soda vlasy bohužel hodně vysušuje a ničí. Jako SOS pomoc (tedy možná už pozdě, tak snad alespoň pro ostatní) bych doporučila želatinou masku. Návod je tu nebo na shopu: http://nopooshop.cz/cz-clanky-10.html

      Vymazat
  2. Tak jsem se nechala zlakat na ruznych forech metodou soda+ocet a za ctyri tydny pouzivani postupne dospela k vypadavani vlasu. Prestoze mam vlasy stale huste, radost mi to nedela. Naopak, nad kazdym vlasem ted smutne premyslim. Poradila byste mi nejakou sos pomoc? A mate zkusenost s zitnou moukou? Diky!

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky

Designed ByBlogger Templates