úterý 7. dubna 2015

Želatina: tajemství silných a zářivých vlasů

Většina, která byla zvyklá na komerční kondicionéry, byla také zvyklá na jemné a zářivé vlasy. Kondicionéry mají docílit toho, aby vlasy vypadaly zdravě. Udělají však přesný opak. Silikony zabraňují vlhkosti, aby se dostala k vlasu, to má za následek suché a polámané vlasy.

Mnohem lepší volbou je želatina, která obsahuje keratin – protein který se dokáže dostat k vlasu a posílit ho. Želatina drží obzvláště dobře na poškozených místech, ale dokáže se dostat k vlasu po celé jeho délce. Pomáhá vyhladit povrch vlasu, zvýšit lesk a snížit poškození.

Pomůže i na vlnité a kudrnaté vlasy – snižuje krepatění.



Recept
- 1 polévková lžíce práškové želatiny
- 1/3 hrnku vody
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 1 polévková lžíce medu

Postup
Vodu nalijeme do hrnce nebo vyšší pánve. Postupně vsypáváme želatinu, abychom zabránili tvorbě hrudek. Dejte hrnec (pánev) na plotýnku a pomalu zahřívejte, dokud se nezačne tvořit pára. Často míchejte lžící, aby se želatina nepřichycovala na dno a stěny hrnce. Jakmile se začne ze směsi kouřit, sundejte ji z plotýnky.
Když se směs ochladí, aby byla stále teplá, ale ne horká – příjemná na dotek – přidejte k ní med, ocet a případně další složky (bylinný odvar, esenciální olej, rostlinný olej).
Když je celá směs teplá – ne horká, nanášejte si na vlhké čisté vlasy. Tip: klidně ponořte konečky vlasů to misky, kde směs máte, aby se směs dostala pořádně i k nim. Rozdělte vlasy na dvě poloviny a nanášejte rovnoměrně od kořínků po konečky.
Nechte masku na vlasech 10 – 30 minut působit. Pokud necháte masku působit déle jak 10 minut, je dobré vlasy přikrýt např. čepicí na koupání, aby se zabránilo vysychání masky. Po uplynutí doby působení masku DŮKLADNĚ smyjte vodou a klidně přidejte ještě oplach s jablečným octem, aby se vlasy kondicionovaly.

Tipy: Pokud Vaše vlasy zůstanou po masce trochu ztuhlé, použijte příště poloviční množství želatiny.

Recept je pro dlouhé vlasy, pro kratší vlasy se hodí poloviční množství všech ingrediencí.

Maska by se neměla nanášet více jak jednou týdně! Ideální doba je jednou za měsíc.



Vlevo: před maskou
Vpravo: po masce, vrátily se trochu i vlny :)





Tyhle fotky nejsou originál moje, ale krásně dokazují, co želatina s vlasy udělá...



4 komentáře:

  1. Ahoj, skvělý blog - mám za sebou prvních pár týdnů no poo a zatím super, ale rady hledám, kde můžu :) Chtěla bych se zeptat, odkud je ta druhá fotka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to už bohužel nevím, myslím, že je půjčená z nějaké fora o vlasech...

      Vymazat
  2. Tohle je moje nejoblíbenější vlasová maska, díky za ni!

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky

Designed ByBlogger Templates